Wanneer je zzp’er bent en een grote aankoop wilt doen – denk aan een woning kopen of de aanschaf van een zakelijke auto – kom je er vaak al snel achter dat dit lastig kan zijn. Banken zijn er niet happig op om geld te lenen aan zelfstandigen zonder personeel, vanwege het verhoogde risico rond de terugbetaling van dit soort leningen. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer een hoeveelheid geld te lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij als enthousiast ondernemer aan leengeld kunt komen.

Geld voor een hypotheek regelen

Net als mensen met een vaste baan kiezen zzp’ers er tegenwoordig voor om, als het even kan, een eigen woning te kopen. Op langere termijn is investeren in eigen vastgoed namelijk lucratief en tevens een mooi spaarpotje voor later. Reken erop dat je als zzp’er bij de aanvraag van een hypotheek enkele tienduizenden euro’s spaargeld zelf moet inleggen. Kies verder sowieso voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kredietverstrekkers zijn namelijk eerder bereid om te lenen als je een NHG-hypotheek hebt. En zelf loop je met een NHG-garantie ook minder risico.

Geld lenen via een doorlopend krediet

De meest flexibele lening die je kunt kiezen als zzp’er is het doorlopend krediet. Bij deze leningsvorm is het rentetarief variabel. Als je mazzel hebt, ben je minder geld aan rente kwijt dan bij een persoonlijke lening met een vast rentetarief. Maar je kunt ook pech hebben als de rente stijgt.

Een persoonlijke lening afsluiten

Kies je voor een persoonlijke lening, dan is het rentebedrag dat je betaalt doorgaans hoger dan bij de leenoptie van een doorlopend krediet. Voordelig hieraan is dat je van tevoren weet wat je kwijt bent aan kosten. Je komt dus niet voor financiële verrassingen te staan. Een nadeel is dat het kan zijn dat je teveel rente betaalt, als deze zakt na het afsluiten van de persoonlijke lening.