Financieel onafhankelijk worden: wie droomt er niet van? Schrik niet direct, want financieel onafhankelijk worden betekent niet per se dat je stinkend rijk moet zijn. Niet meer afhankelijk zijn van geld via een baan kan op diverse manieren. En financiële onafhankelijkheid betekent voor iedere individu weer wat anders. Met onderstaan tips, gebaseerd op de praktijk van mensen die je voorgingen, kun je de benodigde stappen zetten om financieel onafhankelijk te worden!

Stel een duidelijk doel & goed plan op

Belangrijk is om eerste te bekijken of er überhaupt financiële onafhankelijkheid te bereiken valt. Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in beeld en schakel een financiële expert voor professioneel advies betreffend jouw situatie. Je krijgt dan degelijk advies en kunt een realistisch plan opstellen om jouw doel te bereiken. Dat doel kan zijn om bijvoorbeeld op je 55e, 60e of 65e te kunnen stoppen met werken, of misschien nog wel eerder. En/of om je huis af te betalen.

Geef minder uit dan er binnenkomt

Cruciaal is om zo snel mogelijk geld apart te gaan zetten. Zorg er daarom voor dat je minder uitgeeft dan er aan geld binnenkomt. Als regel wordt doorgaans aangehouden om minimaal 10 tot 15 procent van je bruto-inkomen opzij te leggen om effectief te kunnen sparen richting financiële onafhankelijkheid. Dat betekent dus dat je je uitgaven moet aanpassen op deze regel! Let op aanbiedingen in de supermarkt en boek een keer en minder dure vakantie, als dat nodig is.

Vergeet je carrière niet!

Een van de snelste manieren om richting een onafhankelijke financiële positie te gaan, is goed te letten op je carrièreroute. Wellicht is het mogelijk om op je werk enkele stappen omhoog te maken, met bijhorende salarisverhogingen. Ook kun je, als dat qua tijd en omstandigheden mogelijk is, kiezen voor aanvullend werk in de avond of in het weekend. Het geld dat je met deze nevenactiviteiten verdient, kun je dan apart zetten.