Een goede en geschikte zakelijke auto uitzoeken als je zzp’er bent, kan best lastig zijn. Er valt namelijk qua auto’s nogal wat te kiezen vandaag de dag. En dat maakt het er niet gemakkelijker op. Met onderstaande tips en adviezen wordt de keuze voor een passende bedrijfsauto al een stuk gemakkelijker!

Een private auto als zakenauto gebruiken

Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om jouw privéwagen eveneens als zakelijke auto in te zetten. Let er wel op dat bij 500 kilometer of meer, per jaar, er een bijtelling gerekend wordt over je totaalinkomen. De bijtelling bedraagt ofwel 4 procent of 22 procent van de cataloguswaarde van jouw zakenauto, of 35 procent van de autowaarde in het economisch verkeer. Doorslaggevend voor de berekening van de bijtelling is de autosoort en de ouderdom van jouw wagen in jaren. Sowieso profiteer je van 0,19 cent per km btw-aftrek.

Een youngtimer voor een gunstiger bijtelling

Veel zzp’ers kiezen voor de aankoop van een youngtimer. Dit zijn auto’s die niet ouder zijn dan vijftien jaar. De reden hierachter is vrij eenvoudig: zakenauto’s in deze categorie leiden tot een zeer gunstige bijtelling. Dat betekent dus naar verhouding voordelig zakelijk rijden! Daarbij mogen reparatiekosten en benzinekosten van de winst van jouw onderneming afgetrokken worden.

Een zakenauto leasen

De afgelopen jaren is het leasen van een zakenauto in ons land steeds populairder geworden. En daar zijn goede redenen voor. Ten eerste omdat je met een leaseauto in een nagenoeg nieuwe auto rijdt van enkele jaren oud, die door de eerste jaren afschrijving voordelig te gebruiken is. In de tweede plaats hoeven autorijders die een zakenauto leasen zich nergens zorgen over te maken. Alle wordt namelijk voor ze geregeld, zoals de verzekering, de apk, wegenbelasting en eventuele tussentijdse reparaties. Ten slotte is de overzichtelijkheid van de maandelijkse kosten prettig. Je weet altijd precies wat je als ondernemer maandelijks aan transport kwijt bent