Heeft de woning een eigen buiten dan is er ook een behoefte aan buitenverlichting. Een tuin is in het donker ook fraai als ze juist wordt belicht. Er is meer mogelijk dan de buitenlamp bij de voordeur.

Een goed lichtplan maken


Een lichtplan voor de tuin is een goed begin. Een plattegrond waarop het terras en tuin worden weergegeven inclusief beplanting en bomen. Verwerk waar functioneel licht nodig is en waar accent en contour verlichting gewenst is. Het verschil is in feite gespreid of gebundeld licht.

Welke armaturen kies je?


Er zijn behoorlijk verschillende armaturen verkrijgbaar; grondspots, inbouwspots en stralers of plafond- en wandlampen, lantaarns, paallampen en zelfs tafellampen. Alle armaturen zijn te leveren met ledverlichting zodat er niet alleen zuinig wordt omgegaan met energie, maar het gaat ook erg lang mee. Sommige armaturen hebben een gesloten ledlamp en die kunnen niet vervangen worden.

Een grondlamp geeft sfeer


Tuinverlichting heeft doorgaans een sfeer doelstelling. Een speciaal object of boom wordt aangelicht. Er zijn speciale grondlampen om bomen van onder aan te lichten. Afhankelijk van de grootte van de boom zijn er diverse maten. Buiten grondspots hebben een spies zodat ze eenvoudig in de grond te bevestigen zijn. Ze geven gespreid licht en zijn uitermate geschikt om beplanting te belichten.