Ben je van plan om een nieuwe eettafel te kopen? Je zult er al snel achter komen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Tegenwoordig kun je tafels in alle soorten, vormen en uitvoeringen bestellen. Bovendien zijn er ook steeds meer bedrijven die maatwerkoplossingen bieden. Door het grote aanbod en wisselende trends, is het niet altijd gemakkelijk om een goede eettafel te vinden waar je lang plezier van kunt hebben. Je doet er daarom slim aan om vooraf rekening te houden met een aantal zaken. Wij vertellen hoe jij de perfecte eyecatcher in je woning het best tot z’n recht kunt laten komen. Lees je verder?

Kijk naar de ruimte

Laten we beginnen bij het begin. Het is belangrijk om naar de ruimte te kijken waar je de tafel wilt gaan plaatsen. Heb je de luxe beschikking over een grote kamer? Overweeg dan een grote tafel. Waarom? Dit heeft alles te maken met de rechthoekige vormen van de meest populaire tafels. Deze passen bij uitstek in een grote ruimte. Je kunt de tafel een prominente plek geven in het interieur en als centraal verzamelplek maken in jouw huis. Want zeg nou zelf; een grote eetkamertafel nodigt toch uit om – al dan niet met gezelschap – plaats te nemen aan tafel en tot in de late uurtjes te borrelen? In deze tijd kan een grote tafel ook ruimte bieden voor andere activiteiten, zoals het creëren van een thuiswerkplek of de kids hun huiswerk te laten maken.

Kleine, smalle ruimtes zullen daarentegen een beroep gaan doen op je creatieve denkvermogen. Rechthoekige tafels lenen zich bij uitstek voor grotere ruimtes, dus probeer eens outside the box te denken. Een ronde of ovale tafel, de welbekende organische tafelvormen, zijn veel geschikter voor smalle en kleine kamers. Ook een vierkante tafel behoort tot de mogelijkheden en kun je aan één zijde tegen de muur neerzetten.

Waarom zijn betontafels hot?

Je kunt veel inspiratie opdoen door te bladeren in woonbladen, door het bekijken van televisieprogramma’s over wonen & interieur, maar ook het inspiratieplatform Pinterest mag uiteraard niet overgeslagen worden. Je ziet tegenwoordig steeds meer tafels met betonlook, en de verwachting is dat deze tafels voorlopig nog niet uit interieurland gaan verdwijnen. En, daar is wat ons betreft ook wel wat voor te zeggen. Een betontafel heeft een tijdloze uitstraling en past in vrijwel ieder interieur: van modern industrieel tot Scandinavisch. Door te kiezen voor rustige kleuren, wat bij een betontafel vaak het geval is, kun je altijd nog de rest van de ruimte extra kleur geven door een opvallend bloemstuk op tafel neer te zetten.